امروز جمعه 1403/09/02
Skip to main content
×

هشدار

اجزای کامپوننت را به یک آیتم منو اختصاص بدهید

اولین نشست روسا و معاونان پژوهشی موسسات عالی آموزشی و پژوهشی حوزوی و دانشگاهی طرح گفتمان علمی انقلاب اسلامی برگزار شد.

اولین نشست روسا و معاونان پژوهشی موسسات عالی آموزشی و پژوهشی حوزوی و دانشگاهی طرح گفتمان علمی انقلاب اسلامی برگزار شد.

غلامعلی حداد عادل عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در اولین نشست رؤسا و معاونان پژوهشی مؤسسات عالی آموزشی و پژوهشی حوزوی و دانشگاهی طرح گفتمان علمی انقلاب اسلامی که در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی دفتر تبلیغات اسلامی برگزار شد گفت: برای تحول در علوم اسلامی، دو کار مهم در جنبه مطالعاتی و مدیریتی باید انجام دهیم.

وی با بیان اینکه کار اول در حوزه مطالعاتی است افزود: در این بخش باید مشخص کنیم، دنبال چه هستیم و یکی از کارهایی که باید انجام شود، طرح مبانی علوم انسانی غربی‌ها در دانشگاه است و سپس اینکه نقدهایمان را هم نسبت به آن ارائه دهیم.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان داشت: کار دیگری که باید صورت گیرد، شناخت از فلسفه‌های علوم انسانی در رشته‌های مختلف است. وقتی مبانی آن را مطرح کردیم و شناخت درست پیدا کردیم، آنگاه آنها را هم نقد کنیم و مشخص کنیم که با مبانی مبتنی بر تفکر اسلامی و جهان بینی چه تحولی در حوزه علوم انسانی خصوصاً از نظر کارآمدی آن به وجود خواهد آمد.

وی گفت: اما در بخش مدیریتی از جهتی باید خوشحال بود که مؤسسات مختلفی در قم، اصفهان و… احساس مسئولیت کردند و یک باره ۱۰۰ دست برای کمک دراز شده، ولی باید مدیریت حساب شده ای صورت گیرد.

حداد عادل افزود: آثار زیادی از مؤسسات مختلف در قم و تهران در حوزه علوم انسانی و اسلامی منتشر می‌شود، ولی این آثار زمانی در جامعه و دانشگاه تحول ایجاد می‌کند که در دانشگاه راه پیدا کند. لذا باید اضلاع تحول اسلامی سازی شناسایی شود و هرکدام از دستگاه‌ها وظایف شأن مشخص شود و در این رابطه حوزه پیش قدم شده و ستاد راهبری تحول اسلامی سازی علوم انسانی در حوزه هم راه اندازی شده است.

حدادعادل گفت: ما باید بین کارهای پراکنده اتصال و پیوند برقرار و تلفیق ایجاد کنیم و این امر زمانی انجام می‌شود که از ظرفیت‌های هم دیگر آگاه شویم.

وی افزود: مشکل ما در بحث تحول اسلامی سازی علوم انسانی به مسائلی چو فقدان مدیریت کلان و عدم اتصال بین کارهای پراکندگی و بی ارتباطی و عدم آگاهی از فعالیت مراکز علمی، دانشگاهی و حوزوی برمی گردد.

ضرورت هم افزایی همه مراکز علمی و دانشگاهی در امر گفتمان سازی

حجت الاسلام والمسلمین نجف لک زایی معاون پژوهشی دفتر تبلیغات اسلامی در اولین نشست رؤسا و معاونان پژوهشی مؤسسات عالی آموزشی و پژوهشی حوزوی و دانشگاهی طرح گفتمان علمی انقلاب اسلامی که در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شد با تاکید بر هم افزایی همه مراکز علمی و دانشگاهی در امر گفتمان سازی گفت: این هم افزایی نشان از عزم همه مسئولین دانشگاه‌ها است و ما در بحث اسلامی سازی علوم انسانی بسیار جدی هستیم و این کار باید با جدیت ادامه پیدا کند.

وی افزود: در وزارت علوم هم برای اسلامی سازی علوم انسانی حرکت بسیاری خوبی شروع شده و با توجه به تشکیل مجمع پژوهشگاه‌های علوم انسانی اسلامی امیدواریم به نتیجه خوبی برسد.

تنها نباید به تولید آثار توجه کنیم

حجت الاسلام ابوالحسن نواب رئیس دانشگاه ادیان و مذاهب اسلامی نیز در هم اندیشی با بیان اینکه آثاری که در قم تولید می‌شود باید قابلیت استفاده در کشورهای دیگر را هم داشته باشد گفت: داشتن ابزار برای انتقال فکر لازم است.

وی با بیان اینکه هر اثری که در بوستان کتاب منتشر می‌شود، یک نسخه از آن در فاصله اندکی به وسیله دستگاه‌های امنیتی و تحقیقاتی آمریکا آرشیو و بر روی آن کار می‌شود گفت: تنها نباید به تولید آثار توجه کنیم، نشر آن اثر و انتقال به جهان و مراکز علمی دنیا، گامی فراتر و مهمتر است که باید از طریق ابزارهای موجود در حوزه نشر به آن توجه جدی کرد تا شاهد اثر بخشی تولیدات در حوزه اسلامی سازی علوم انسانی باشیم.

بدنبال تولید آثار چند زبانه باشیم

حجت الاسلام مقیمی معاون پژوهش حوزه‌های علمیه در این هم اندیشی گفت: باید بدنبال تولید آثار چند زبانه باشیم و معتقدم کار دشواری نیست و با توافق مراکز امکان پذیر است.

وی افزود: هر کتابی که انتشار می‌دهیم باید چکیده آن را هم به چند زبان منتشر کنیم و همین می‌تواند گامی برای ترویج آن اثر باشد.

معاون پژوهش حوزه‌های علمیه با اشاره به راه اندازی دبیرخانه گفتمان انقلاب و اسلامی سازی علوم انسانی در حوزه به همت مدیر حوزه‌های علمیه گفت: این دبیرخانه برای پاسخ گویی به نیازهای نظام، جامعه و کشور طراحی شده است.

وی بیان داشت: قالب آثاری که در حوزه گفتمان وجود دارد، در مورد پاسخ به نیازهای جامعه است. در این دبیرخانه اولویت ما طرح‌های راهبردی و کاربردی است که بتواند دردی از جامعه را حل و فصل کند.

حجت الاسلام مقیمی گفت: ستاد راهبری بین وزارت خانه علوم و حوزه راه اندازی و تفاهم نامه‌ای هم امضا شده و برای طرح گفتمان از آن ستاد هماهنگی می‌توان استفاده خوبی کرد و این مسئله گامی برای تسهیل ارتباط وزارت علوم و حوزه در بحث گفتمان است.

معاون پژوهش حوزه‌های علمیه افزود: همه این کارها، برای ابلاغ و پیام در حوزه گفتمان سازی، اسلامی سازی علوم انسانی در جهان است و باید تلاش کرد این کار به نتیجه دلخواه برسد.

برگزاری اولین رزمایش سرمایه علمی انقلاب اسلامی

حجت الاسلام عبدالرسول هاجری مسئول دبیرخانه انجمن‌های علمی حوزه هم در این هم اندیشی گفت: تا به امروز ۲۸ دانشگاه و پژوهشگاه در طرح گفتمان عضو هستند و سالی یکبار این همایش به میزبانی دانشگاه‌ها برگزار می‌شود که این میزبانی این بار به دانشگاه باقرالعلوم (ع) و پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی دفتر تبلیغات اسلامی، واگذار شده است.

وی بیان داشت: گفتمان علمی انقلاب اسلامی سازمانی ندارد و هدف از طرح گفتمان انقلاب اسلامی، معرفی روشمند آثار فاخر و برگزیده حوزه و دانشگاه در عرصه علوم انسانی و اسلامی است و در این رابطه، طرح گفتمان علمی انقلاب اسلامی تلاش می‌کند آثار برتر حوزه در مراکز علمی را به سایر مراکز علمی دنیا بشناساند.

مسئول دبیرخانه انجمن‌های علمی حوزه، بیان داشت: طرح گفتمان علمی انقلاب، برای معرفی روشمند آثار برگزیده و منتخب اندیشمندان به مجامع علمی داخل و خارج کشور باید چند کار انجام دهد که از جمله آنها شناسایی آثار برتر در مراکزعلمی، معرفی آثار در قالب کتاب، سامانه نرم افزاری کتاب شناخت، برگزاری نشست‌های علمی و نظریه پردازی در مراکز دنیا، دانشگاه و مراکز علمی حوزه و راه اندازی کتابخانه تخصصی در حوزه علوم انسانی اسلامی است.

وی بیان داشت: از همه مراکز در چند مورد درخواست و پیشنهاد داریم که باید بدان توجه داشته باشند و آن را انجام دهند که از جمله در بخش ارسال اطلاعات و فهرست مؤلفان، اعزام اساتید برای برگزاری نشست‌ها، چاپ دو جلد کتاب و… است.

در ادامه این نشست نیز برخی دیگر از رؤسا و معاونان پژوهشی مؤسسات عالی آموزشی و پژوهشی حوزوی و دانشگاهی به سخنرانی و بیان نظرات پرداختند.

 

نظر شما

captcha