Today Thursday 2025/01/23
Skip to main content
×

Warning

Assign the component VirtueMart to a menu item

 آیین رونمایی از کتاب «مبانی، اصول و منابع تولید علوم انسانی اسلامی» اولین اثر پژوهشکده علوم انسانی اسلامی آیت الله حائری شیرازی برگزار شد.

 آیین رونمایی از کتاب «مبانی، اصول و منابع تولید علوم انسانی اسلامی» اولین اثر پژوهشکده علوم انسانی اسلامی آیت الله حائری شیرازی برگزار شد.

در نشستی با حضور محمدهادی ایمانیه، استاندار فارس؛ آیت الله لطف الله دژکام، نماینده ولی فقیه در فارس و امام جمعه شیراز؛ آیت الله علی اکبر کلانتری، نماینده مردم شریف فارس در مجلس خبرگان رهبری و دیگر مسئولان استانی از کتاب «مبانی، اصول و منابع تولید علوم انسانی اسلامی» رونمایی شد.

 

 *دغدغه اصلی آیت الله حائری شیرازی مسئله علوم انسانی و اسلامی بود

استاندار فارس در این آیین عنوان کرد: دغدغه اصلی آیت الله حائری شیرازی مسئله علوم انسانی و اسلامی بود و به همین دلیل پژوهشکده علوم انسانی اسلامی آیت الله حائری شیرازی و انتشارات علوم انسانی اسلامی ایجاد شده است.

ایمانیه گفت: ما در برخی علوم دهه ها از دنیای غرب عقب هستیم؛ اما در حوزه منابع انسانی این غرب است که در کار خود مانده است. لازم است بررسی شود که چرا ما که در حوزه علوم انسانی منابع اصیل داریم، تاکنون به نتیجه ای قطعی نرسیدیم و نتوانستیم این موضوع را در جامعه خود حل کنیم.

نماینده عالی دولت در فارس با اشاره به ضرورت تولید منابع انسانی اسلامی در کشور افرود: اینکه طلاب و دانشجویان ما از منابع غرب استفاده می کنند، یعنی در این حوزه اقدامات لازم صورت نگرفته است. امیدواریم پژوهشکده علوم انسانی اسلامی آیت الله حائری شیرازی این موارد را دنبال کند و این کتاب سرآغازی برای تأکید بر این حوزه باشد.

 

*نیازمند ایجاد انقلاب علمی در علوم انسانی هستیم

آیت الله لطف الله دژکام، نماینده ولی فقیه در استان فارس نیز در این مراسم گفت: در آستانه عید سعید غدیرخم، جلسه مبارکی برای رونمایی از این کتاب ارزشمند برگزار شده است.

امام جمعه شیراز با اشاره به واژه تولید علم گفت: تولید علم در کشور و در دانشگاه‌های ما سابقه طولانی دارد و هیچ وقت نبوده که در ایران تولید علم صورت نگرفته است. اما نکته اینجاست که آنچه عمدتا ما در دوران معاصر تولید کرده‌ایم، در زمین دیگران بوده و ادامه حرف آنهاست.

دژکام با اشاره به نظریه انقلاب علمی گفت:  انقلاب های علمی، زمین بازی را عوض می کنند. ادعای آقای حائری و دیگر نظریه پردازان انقلاب اسلامی نیز است که در علوم انسانی اسلامی باید انقلاب علمی رخ دهد. بر این اساس دیگر ما ادامه دهنده تمدن های غرب نیستیم بلکه تصحیح کننده مسیر تمدن خواهیم بود. انقلاب علمی در کشور ما باید از جایی آغاز شود. تلاش آیت الله کلانتری در نوشتن این کتاب یک قدم در راستای ایجاد انقلاب علمی است.

وی تصریح کرد: اگر می خواهیم انقلاب علمی داشته باشیم باید مبانی را که علوم غربی بر آن پایه گذاری شده عوض کنیم. اگر ما نگاه هستی شناسانه و معرفت شناسانه خود را تغییر ندهیم، طبیعتا هر دانشی که تولید کنیم در همان محدوده خواهد بود اما اگر مبانی تغییر کند نتایج متفاوتی حاصل خواهد شد. غرب چیزی برای تغییر مبانی ندارد اما مبانی که ما برای عقاید خود داریم ‌می تواند همه را تغییر دهد.

خطیب جمعه شیراز اضافه کرد: دنیای غرب درباب علوم انسانی روش تجربی را پیشنهاد دادند، اما آیت الله کلانتری در این کتاب معتقد است که برای تحقیق در زمینه علوم انسانی باید منابع دیگری از جمله شهود ارائه دهیم. در این کتاب اصول نیز باز تعریف شده است و اصول، به معنای متدولوژی یا روش شناسی علوم دینی عنوان می شود.

دژکام گفت: باید مسائل علمی تبیین شود تا در بازار علم خریدار پیدا کند. کتاب آیت الله کلانتری اثری ریشه ای است. ما می توانیم دانش ایرانی اسلامی خود را بر پایه اصولی بچینیم‌ که قابل عرضه به دنیا باشد. این کار بزرگی است که شروع شده اما کافی نیست. باید این مطلب بارها تاکید شود و این کتاب به عنوان کتاب درسی در دانشگاه ها و حوزه های علمیه معرفی شود.

* بازتابی از ایده های آیت الله حائری شیرازی

آیت الله علی اکبر کلانتری نیز در این نشست عنوان کرد: تشکر می کنم از همه عزیزانی که این برنامه را ترتیب دادند و این کتاب را داوری کردند.

وی گفت: این کتاب درآمدی بر مبانی اصول و منابع علوم انسانی اسلامی است. در فصل اول که کلیات است  چهار محور و دیدگاه به منابع علوم انسانی و اسلامی مرور شده است. در این کتاب نظریه ای دنبال می شود که علوم انسانی هم لازم است هم واجب؛ قصد ما این بود که به کسانی که در وجود علوم انسانی اسلامی شک دارند جواب بدهیم.

وی اضافه کرد: در فصل دوم این کتاب مبانی شناخت شناسی، هستی شناختی، اسلام شناسی، دین شناسی، ارزش شناسی بررسی شده است. بخش بعدی به اصول و فلسفه اصول علوم انسانی اسلامی مربوط است و  بخش آخر کتاب، منابع علوم انسانی از جمله سنت، عقل و شهود مطرح شده است.

آیت الله علی اکبر کلانتری اضافه کرد این کتاب بازتابی از ایده های آیت الله حائری شیرازی است. آیت الله همواره بر تولید علوم انسانی اسلامی بومی تأکید می کردند. به اعتقاد ایشان علوم انسانی وارداتی نمی تواند جوابگو باشد و زیان آور است.

گفتنی است کتاب «مبانی، اصول و منابع تولید علوم انسانی اسلامی» اثر آیت الله علی اکبر کلانتری اولین اثر پژوهشکده علوم انسانی اسلامی آیت الله حائری شیرازی و انتشارات علوم انسانی اسلامی است که در شیراز کار خود را آغاز کرده اند.

COM_FARA_COMMENT_YOUR_COMMENT

captcha