سیزدهمین شماره از دوفصلنامه «پژوهشنامه روانشناسی اسلامی» شش مقاله با عناوین «روانشناسی اسلامی؛ از پژوهشهای ابتر به کوثر» به قلم سردبیر، «مدل مفهومی انسان کریم بر اساس منابع دینی» نوشته حامد قوام و سیدمهدی خطیب، «اثربخشی آموزش معنادهی به رنج با رویکرد یکپارچه توحیدی بر افزایش تابآوری مادران دارای فرزند معلول شهر یزد» نوشته محسن عزیزی ابرقوئی و طوبی درونپرور، «مقایسه مفهومی پایگاههای شخصیت با مراتب نفسبر اساس رویکردهای فلسفی، عرفانی و تفسیری» به قلم زهرا علیمرادی و رضا مهکام، «پیشبینی بهزیستی اجتماعی بر اساس سبک زندگی اسلامی و مهارتهای اجتماعی مردم شهر اصفهان: اثر مریم سراجزاده اصفهانی و حسینعلی مهرابی «درآمدی بر نظریه اریکسن و مطابقت آن با رویکرد اسلامی» نوشته محمد زارعی توپخانه، علی فتحی آشتیانی، مسعود جان بزرگی و علی زهیری هاشمآبادی و «رابطه جهتگیری دینی و خوشبینی با سازگاری اجتماعی در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی کرمانشاه» به قلم نوشین سلیمی و معصومه حیدریان است.
در بخشی از مقاله «مدل مفهومی انسان کریم بر اساس منابع دینی» آمده است: کرامت مفهومی اساسی در متون دینی، اخلاقی و روانشناسی است و مبنایی تعیین کننده برای تعالی و رشد انسان به شمار میرود. هدف این پژوهش تدوین مدل مفهومی انسان کریم بر اساس منابع دینی است و در پی آن است تا ویژگیهای انسان کریم را در منابع اسلامی شناسایی کند. روش پژوهش، تحلیل محتوای کیفی و مبتنی بر روش فهم روانشناختی متون دینی است. یافتههای پژوهش نشان داد که در مدل مفهومی انسان کریم دو ویژگی حیا و صبر ویژگیهای زیربنایی برای رفتار کریمانه به شمار میآیند و این دو ویژگی مبنای شکلگیری رفتار فرد کریم در سه ساحت؛ مواجهه با امکانات، مواجهه با نیازها و روابط بین فردی است.
بر اساس مدل پیشنهادی مشخص شد که در هر ساحت ویژگیهای منشی مختلفی همچون قناعت برای ساحت مواجهه با امکانات؛ جود، احسان و ایثار برای ساحت مواجهه با نیازها؛ و حسن خلق، شکر، وفا، عفو، صفح، غفران، کظم غیظ، تغافل و انخداع برای ساحت روابط بین فردی وجود دارد که رفتار کریمانه را در همه این ساحتها موجب میشود. نتیجه آنکه وجود مجموعه این ویژگیها و خصوصیات رفتاری، الگوی انسان سالم را از منظری روانشناختی فراهم می آورد که فرد را در مواجهه با مشکلات توانمند میسازد.
یادآور میشود دوفصلنامه «پژوهشنامه روانشناسی اسلامی» به صاحب امتیازی پژوهشگاه قرآن و حدیث و سردبیری حجت الاسلام و المسلمین عباس پسندیده از سوی پژوهشکده اخلاق و روان شناسی اسلامی منتشر میشود.